Indianenverhalen

Wie kent ze niet: de Rasta Rostelli’s van deze wereld? Die met veel vertoon mensen tijdens een show hypnotiseren, ze laten kakelen als kippen, knuffelen met een slang of een conversatie in Koeterwaals met ons laten voeren?

Veel mensen die bij mij komen, hebben daardoor niet altijd een even realistische voorstelling van hypnose of meer specifiek: hypnotherapie. Om een aantal indianenverhalen voor je te tackelen, maar ook om teleurstellingen te voorkomen, leg ik je graag uit wat je wel en niet moet voorstellen bij hypnose.

Wat is het niet?

Knock out?

Hypnose betekent niet dat je helemaal van de wereld bent. Je bent niet in slaap, en al helemáál niet bewusteloos.

Wél is je focus zodanig op je binnenwereld gericht, dat je het gevoel kunt hebben dat bepaalde signalen van buiten niet meer zo bij je doordringen of je niet meer zo hinderen. Denk aan verkeersgeluiden, een telefoon die gaat of stemmen van mensen in de omgeving. Ook kun je je zo diep ontspannen voelen, dat het een beetje voelt alsof je droomt.

Controle?

Hypnose betekent ook niet dat je helemaal geen controle hebt over je gedachten of daden. Mensen die tijdens theaterhypnose gekke dingen doen, doen dit omdat ze er in principe al voor open stonden. Theaterhypnotiseurs weten maar al te goed wie ze uitkiezen, voordat ze publiekelijk iemand onder hypnose brengen.

De menselijke geest beschikt over allerlei 'veiligheidspalletjes'. Eén daarvan is dat het onbewuste pas toelaat bepaalde beelden/ervaringen aan het bewuste door te geven als de tijd ervoor rijp is en de omstandigheden veilig genoeg zijn. De veiligheid wordt gewaarborgd door de therapeutische relatie die je opbouwt met je therapeut. Jíj bent het die bepaalt hoeveel er mag worden ontdekt en hoeveel daarvan jij wilt delen met je therapeut.

Vast komen zitten?

Hypnose is geen toestand waarin je kunt blijven hangen. Je raakt altijd wel vanzelf uit je trance (hypnose). Om praktische redenen (het gaat dan sneller) kan de therapeut je helpen weer uit trance te komen. Het kan ook gebeuren dat je de ervaring zo prettig vindt, dat je er nog even niet uit wílt komen.

Wondermiddel?

En tot slot: Hypnose is ook geen wondermiddel, al kun je soms met hypnose dingen bereiken die je bijna in wonderen doet geloven. Maar met hypnose kun je geen kwaliteiten laten ontstaan, die niet al in je zitten. Iemand die toondoof is, wordt door hypnose niet ineens een begnadigd musicus. En je kunt ook niet zomaar Swahili spreken na een hypnose sessie. Hoe diep je ook gegaan bent, en hoe overtuigend je therapeut dan ook was. Tenzij je natuurlijk deze taal al eerder hebt leren spreken.